4ROM - Test- og diagnosticeringsmetode

4ROM test- og diagnosticeringsmestode


Holistisk test, diagnose og behandling

- der gør en forskel for dig fra dag 1


4ROM

– Vejen til en hverdag uden smerter

Al den behandling, vi tilbyder hos Gug Fysioterapi, bygger på metoden 4ROM – 4 Range of Motion – som giver os overblik over de mulige årsager til dine symptomer og dermed mulighed for at målrette behandlingen, så du oplever hurtig bedring af dine symptomer.  

 

Metoden består af fire trin:

 

  1. Global Fascia Test (GFT) – som tester din bevægelighed og symmetri i kroppen

  2. Diagnosticering – som viser, hvilket af fire typiske mønstre for nedsat bevægelighed, du følger

  3. Afklaring – i form af et overblik over, hvilke af dine symptomer der er lokale (fx en akut skade) og hvilke der skyldes den generelle nedsatte bevægelighed i din krop

  4. Behandling – vi bruger metoden fascial manipulation og andre metoder, hvor vi både behandler den nedsatte bevægelighed i din krop og dine lokale symptomer.

Hvorfor 4ROM-metoden?

Når du oplever smerter et sted i din krop – fx i en skulder – skyldes de ofte en kombination af to ting: lokale problemer og globale problemer – derfor er det også vigtigt, at vi behandler begge dele, for at du kan få en vedvarende effekt af din behandling.

 

Dine lokale problemer kan fx være en overbelastning eller en akut skade, som skaber en smertefuld inflammation eller skadet væv, som skal hele op.

 

Dine globale problemer består af en nedsat bevægelighed/stramhed igennem hele kroppen, som forstærker (eller endda skaber) dine lokale symptomer.

 

Det kan eksempelvis være i form af:

  • Nedsat bevægelighed i en skulder, der giver smerter i hoften
  • En ubehandlet allergi, der giver smerter i et knæ
  • En stram skulder, der stammer helt fra din fødsel, som giver smerter i ryggen
  • En stramhed i en hofte, der giver smerter i modsatte knæ
  • Nedsat bevægelighed i kroppen, som giver hovedpine og balanceproblemer

Hvorfor behandle de globale problemer?

Den stramhed/nedsatte bevægelighed, du har i din krop, sidder i din fascie (dit bindevæv). Dette er en ubrudt hinde, der smyger sig gennem hele kroppen under huden og mellem muskler og indvolde. For at du kan have fuld bevægelighed og være smertefri, skal fascien kunne bevæge sig frit. Eller sagt med andre ord: når du har nedsat bevægelighed, fordi du har en stramhed et sted i fascien, vil du opleve smerter eller gener et sted i kroppen, men stramheden sidder ikke nødvendigvis dér, hvor du oplever generne/smerterne.

 

Vores erfaring viser, at alle mennesker har nedsat bevægelighed i ét af fire generelle mønstre – linjer, som løber gennem kroppen fra skulder til hofte og helt ned i fødderne. Derfor er første skridt, når du kommer til os, at gennemgå Global Fascia Test, som viser os, hvilken af de fire mønstre du tilhører.

 

Derefter kan vi diagnosticere, hvilke og hvor mange af dine symptomer der skyldes din overordnede nedsatte bevægelighed, og hvilke der skyldes lokale problemer på det sted, du mærker dine smerter. Og når vi har fået denne afklaring, kan vi sætte ind med en målrettet og effektiv behandling i form af målrettet fascial manipulation, som hurtigt vil give dig en bedring af dine symptomer.

Jeg kom til Gug Fysioterapi efter et hovedtraume, hvor jeg havde haft store udfordringer med hovedpine, balance, udtrætning og kognitivitet uden forbedring i ca. 18 måneder.


Peter konstaterede, at der var nedsat bevægelse og asymmetri i min krop, og han fokuserede sin behandling på dén udfordring frem for symptomerne. Allerede efter få behandlinger blev min fysiske balance bedre, og det nedsatte alle øvrige symptomer. Hen over et år fik Peter begrænset hovedparten af symptomerne, og jeg er nu ved at kunne leve et almindeligt liv med arbejde og sociale aktiviteter igen.


Nicholas, Humlebæk

Hvem kan have gavn af behandling på baggrund af 4ROM-metoden?

Grundlæggende set kan alle have stor gavnlig effekt af behandling på baggrund af 4ROM-metoden, da vi alle uden undtagelse har en grad af nedsat bevægelighed og/eller asymmetri i kroppen, som påvirker, hvordan vi bevæger os, og om vi oplever smerter eller gener i hverdagen.

 

Det gælder også patienter med forskellige neurologiske problematikker, da en generel nedsat bevægelighed et sted i kroppen kan påvirke disse patienters generelle motorik og muligheder for træning/genoptræning.

 

Det vil sige, at metoden bl.a. kan hjælpe:


 

Grundprincippet i 4ROM-metoden er fire globale fascielinjer

Når vi kender din relevante fascielinje, kan vi behandle den bagvedliggende årsag

til dine symptomer

Gennemtestet metode

udviklet af erfaren behandler


4ROM: 4 Range of Motion og Global Fascia Test er udviklet af Peter Larsen, der er grundlægger af Gug Fysioterapi. Metoden er i dag grundlaget for alle undersøgelser og behandlinger foretaget af Gug Fysioterapi, og Peter Larsen underviser andre fysioterapeuter i brug af metoden.

 

Metoden bygger på 25+ års erfaring og en systematisk dataindsamling fra 1000+ patientcases gennem de seneste 12 år.

 

Peter Larsen underviser nu andre fysioterapeuter og manuelle behandlere i metoden.

 

Du kan læse mere om metoden på www.4rom.dk

Peter Larsen

Indehaver og grundlægger af Gug Fysioterapi og 4ROM.

Erfarent og specialuddannet

behandlerteam

Peter Larsen


Indehaver, uddannet fysioterapeut i 1994

Rikke Barkmann Kusk


Uddannet fysioterapeut i 1997

Kroniske smertepatienter (ikke maligne smerter)

 

Smertepatienter kan groft deles op i to grupper: Dem, der har en klar objektiv diagnose, og dem der har uspecifikke smerter uden objektiv diagnose.

 

I gruppen med en klar diagnose for problematikken kan der fx være tale om:

  • følger efter ulykker
  • følger efter operationer
  • genetiske sygdomme
  • smerter fra indre organer som endometriose
  • ryg-, nakke- og ledproblematikker

 

Tilhører du denne gruppe, kan det være vigtigt at afgøre, om det faktisk er alle smerter, der kommer fra den givne diagnose, da problemer et andet sted i fascien kan være årsag til nogle af dine symptomer. En GFT kan hjælpe med at afklare dette, så vi kan igangsætte en målrettet behandling af en evt. bagvedliggende årsag, så du kan få mindre symptomer, bedre funktion og bevægelighed og dermed en bedre hverdag med færre smerter og gener.

 

Tilhører du gruppen med de uspecifikke kroniske smerteproblematikker, kan en globale faktor – nedsat bevægelighed i din fascie et sted i kroppen – faktisk være hovedårsagen eller skygge for de virkelige årsager til dine smerter. Derfor kan det være afgørende, at du får afklaret via en GFT, hvor meget af dine symptomer der er genereret globalt, og hvilke der skyldes et lokalt problem, så vi kan igangsætte en præcis, målrettet behandling, der kan hjælpe dig til færre smerter og gener i hverdagen.

Ryg- og nakkepatienter

 

Patienter med symptomer i ryg og nakke kan groft deles op i to grupper: Dem, der har en klar diagnose, fx i forbindelse til diskus eller led, og gruppen med uspecifikke ryg- og nakkeproblematikker.

 

I gruppen med en klar objektiv årsag til problematikken kan en GFT hjælpe med at identificere, hvilke symptomer der er genereret lokalt af fx problemer med en diskus eller et led, og hvilke der er genereret globalt af problemer et andet sted i fascien. Ved at behandle problemet i fascien, før man behandler diskus-/ledproblemet, får du bedre bevægelighed og symmetri i kroppen. Efterfølgende bliver du måske i stand til at behandle dine smerter og nedsatte funktion ved hjælp af fx McKenzie- eller Mulligan-øvelser, som du måske kender, eller få bedre effekt af din træning, så du kan slippe for gener/smerter i hverdagen.

 

I gruppen med de uspecifikke ryg- og nakkeproblematikker kan problemer i fascien faktisk være årsagen. Du oplever måske vedvarende gener, men kan ikke få en objektiv diagnose. Måske er du, som det ofte sker, endt i et længerevarende træningsforløb. Fascien er i sig selv i stand til at generere smerte, enten ved direkte at være årsag til smerten eller indirekte ved at kroppen har nedsat bevægelighed og er asymmetrisk. I dette tilfælde er det vigtigt at få afklaret via en GFT, hvor mange af dine symptomer der skyldes problemer et sted i fascien, og hvilke der har en lokal årsag der, hvor du oplever smerterne. Derved kan vi igangsætte en præcis og målrettet behandling, så du hurtigst muligt oplever en forbedring af dit problem.

Patienter med smerter i muskler og led

 

Smerter fra muskler og led kan komme fra ledkapsler, ledbånd, sener og fra selve muskelvævet. Der kan være tale om fibersprængninger i muskel-, sene- og kapselvæv, hvor der er gået noget i stykker i vævet, eller diagnoser som springerknæ, løberknæ, hælspore, golf- og tennisalbuer samt skulderlidelser som impingement og frossen skulder. De diagnoser, du får hos lægen, kan være meget præcise og angive, nøjagtigt hvor det skadede væv er. Men lægens diagnose kan også dække bredt over uspecifikke smerter uden præcis årsag i et større område af kroppen. Endelig kan smerter også stamme fra tryk på nerver – eller de kan stamme fra problemer med din fascie.

 

Det kan være af afgørende betydning for resultatet af din behandling, at man behandler det rigtige væv – specielt før du indgår langvarige forløb med elektroterapi og træningsforløb. Her vil en GFT kunne afklare, om der er tale om smerter, der stammer fra en skade i lokalt væv, om de skyldes tryk på en nerve, eller om de er genereret i fascien og skal behandles globalt.

 

Skyldes smerterne inflammation/betændelse i vævet, kan det også være vigtigt, at der behandles globalt for at sikre fuld bevægelighed i leddene og symmetri i kroppen, så der kan ske så god og hurtig opheling som muligt. Du kan læse mere om dette i afsnittet om idrætsudøvere nedenfor.

Idrætsudøvere

 

Uanset om du er idrætsudøver på elite- eller breddeplan, er det vigtigt at komme godt og hurtigt over en skade. Generelt kan man opdele smerter og skader i forbindelse med idræt på flere måder, alt efter om der forekommer betændelse eller ej. I alle tilfælde kan en GFT hjælpe med at afklare, hvordan skaden bedst behandles, og hvordan du kan sikre en optimal opheling, så du er hurtigt klar til at genoptage din træning.

 

  • Er der betændelse – uanset om der er tale om en akut skade eller en overbelastningsskade – er det et udtryk for, at der er noget væv, der er i stykker, fx en muskel, en sene, en ledkapsel eller et ledbånd. I det tilfælde er det godt med ro, aflastning og ophelende terapi som laser og ultralyd samt senere gradvis optræning, før du gradvist vender tilbage til din sport.

    Ved skader, hvor der er en betændelsestilstand, er det vigtigt at være opmærksom på, at der kan dannes arvæv, der kan nedsætte bevægeligheden i fascien og give dig smerter eller gener. Der kan ligeledes være en nedsat bevægelighed et sted i din fascie, der kan forhindre eller forsinke en god opheling af skaden. Det vil derfor være af afgørende betydning at vide, hvilke af symptomerne der skyldes betændelsen, og hvilke der skyldes en enten lokal (selve skaden) eller global problematik (nedsat bevægelighed i fascien), så vi kan sætte ind med målrettet behandling. Det vil give dig så god en opheling som muligt, så du hurtigt kan komme i gang igen og undgå at få samme skade en anden gang.

  • Er der ingen betændelse, kan skaden være det, vi kalder mekanisk. Der er intet væv, som er i stykker, men der er noget, der ikke sidder rigtigt, er for kort, ikke stærkt nok eller på anden måde ukomfortabelt. Her kan årsagen være lokal i det enkelte led eller muskel eller global og findes et andet sted i kroppen. Ved smerter, hvor der er en mekanisk årsag til symptomerne, er det derfor helt afgørende at få afklaret, om der er tale om globale eller lokale problemer. Her kan en GFT hjælpe os med at finde årsagen til din skade, så vi kan starte den korrekte behandling.

 

  • Ved visse typer smerter, som fx lyskensmerter, skinnebenssmerter, fodsmerter, knæsmerter, hofte/bækkensmerter, skuldersmerter og albuesmerter, kan det første indtryk være, at der er betændelse til stede. Ved akutte skader er der ofte betændelse, men har du haft skaden lidt længere tid, kan det være mekaniske tilstande, der ligner betændelsestilfælde til forveksling. Her kan en GFT anvendes til at afklare, om der er tale om globale eller lokale problemer, så vi kan sætte ind med målrettet behandling af årsagen til dine smerter.

 

  • Ved skader uden helt klar diagnose vil det altid være optimalt at bruge en GFT til at afgøre, om der er problemer et sted i din fascie, eller om der kun er lokale problemer i led og/eller muskler, før du starter et længerevarende træningsforløb.

 

Slidgigtpatienter

 

Har du slidgigt, har du fået en specifik diagnose gennem forskellige undersøgelser, herunder billeddiagnostik og fået konstateret nedsat bevægelighed i det angrebne led. Det er dog vigtigt at holde sig for øje, at nedsat bevægelighed et sted i fascien også kan være årsag til den nedsatte bevægelighed i det angrebne led eller til nogle af dine smerter. Derfor kan en GFT give et mere retvisende billede af bevægeligheden i leddet, og du kan få en mere præcis diagnose og behandlingsplan.

 

 

GLAD-patienter

 

Deltager du i GLAD og GLAD:ryg-træning, er du blevet diagnosticeret med slidgigt i enten ryg, hofte eller knæ. Ved at lave en GFT får du overblik over eventuelle problemer i din fascie, så vi kan afklare, om det er muligt at skabe bedre bevægelighed i dine led og mere symmetri generelt i din krop. Dermed får du et bedre udgangspunkt for din træning, så du træner mere korrekt og derved får bedre udbytte af din træning.

 

 

Gigtpatienter (leddegigt)


Har du gigt, kan en GFT hjælpe dig til at afklare, om du har et problem i din fascie, som kan være årsag til en del af dine smerter og symptomer. Ofte kan en behandling målrettet den nedsatte bevægelighed i fascien give dig generelt større bevægelighed og funktion, så du bedre kan klare hverdagen.

 

 

Hvis du skal opereres for en skade eller smerter

 

Står du over for en operation, kan det være vigtigt at få afgjort, hvor mange af dine symptomer, der skyldes den primære skade, og hvor mange der skyldes et problem i fascien. Via en GFT kan du få et tydeligere billede af, hvad der skyldes den skade/de smerter, du skal opereres for, og hvad der skyldes nedsat bevægelighed eller andre problemer et andet sted i kroppen. Når vi kan behandle disse globale problemer, kan vi sikre, at du får bedst mulige betingelser for et godt udbytte af din operation og efterfølgende genoptræning.

 

 

Hvis du lige er opereret for en skade eller smerter

 

Oplever du at have vedvarende smerter eller gener efter en operation, kan det i visse tilfælde være svært at finde årsagen, hvis ikke det skyldes tydelige ting som uheld under operationen eller dannelse af arvæv. Her kan en GFT hjælpe med at afklare, om dine symptomer skyldes et problem i fascien, og om målrettet behandling af dette problem kan afhjælpe nogle eller alle dine symptomer. Samtidig kan behandling af det globale problem give dig mere effektiv genoptræning, da du opnår bedre bevægelighed i hele kroppen.

 

 

Senhjerneskadede

 

Har du en senhjerneskade, kan skaderne i hjernen, fra fx blodprop, hjerneblødning, skader i hjernen efter fald eller slag eller anden sygdom, forårsage nedsat bevægelighed og spasticitet. Ved at behandle denne type patienter globalt kan vi afklare, hvilke symptomer der skyldes hjerneskaden, og hvilke der skyldes globale problemer i fascien. Herefter har du et bedre udgangspunkt for at få målrettet, specialiseret behandling og genoptræning af de symptomer, der skyldes selve hjerneskaden.

Neurologiske patienter


Har du en neurologisk lidelse som fx sklerose eller Parkinsons, kan en GFT hjælpe til at afklare, hvilke af dine symptomer der skyldes sygdommen, og hvilke der skyldes et problem i fascien. Ved at afklare dette, kan vi dels igangsætte målrettet behandling af den nedsatte bevægelighed i din fascie, og du får samtidig et bedre udgangspunkt for specifikt at træne de funktioner, der er vigtige for udviklingen af din sygdom.

TIDSBESTILLING


Mandag- søndag 08.00-17.00


RING til tlf. 7070 7176

eller

send SMS til tlf.: 6019 3152


Send gerne en SMS med forslag til tid, så kontakter vi dig snarest.

ÅBNINGSTIDER

Mandag

08.00 - 17.00

Tirsdag

08.00 - 17.00

Onsdag

08.00 - 17.00

Torsdag

08.00 - 17.00

Fredag

08.00 - 16.00

Er du i tvivl om, hvad der er den bedste behandlingsform for dig?


Så ring til vores sekretær, fysioterapeut Kirsten Svane Riis, på 7070 7176 for en gratis afklarende samtale.